Vi bruker teknologi på nettsiden vår som nettleseren din ikke støtter. Vurder å oppgrader nettleseren din til en nyere versjon. Har du Internet Explorer 11 må du gå over til Edge eller en annen nettleser, der IE11 har sluttet å motta oppdateringer.
Logg inn

Personvernerklæring

Sist oppdatert: 1. Juli 2018

Denne personvernerklæringen forklarer hvordan iBok samler inn, behandler og bruker personopplysninger. Erklæringen inneholder opplysninger du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19) og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18 første ledd).

iBok har ansvar for å følge personopplysningsloven.

  1. Behandlingsansvarlig

    Daglig leder for Studentmediene i Trondheim AS er overordnet behandlingsansvarlig for iBok. Produkteier for iBok er delegert de daglige oppgavene for behandling av personopplysninger. Delegeringen omfatter kun oppgavene og ikke ansvaret. Produkteier kan kontaktes gjennom kontaktskjemaet for supporthenvendelser.

  2. Bruk av informasjonskapsler

    Informasjonskapsler (cookies) er små tekstfiler som plasseres på din datamaskin når du laster ned en nettside.

    Følgende Cookies brukes på iBok

    ISession-cookies
    Når du logger inn med en bruker på ibok.no, lagrer vi informasjonskapslene isession, keep_logged_in_hash og keep_logged_in_user_id. Disse brukes for å huske og identifisere din bruker, og hvorvidt du skal forbli innlogget når du forlater siden.
    Annonseleverandører: Tradedoubler, Performission og Adtraction
    Når du klikker på en bannerannonse eller knappene til bokhandlerne, opprettes det en cookie av annonseleverandøren. Denne brukes til å huske deg gjennom besøket, hvilket nettsted du kom fra og hva du ville besøke. Disse cookiene har vanligvis en levetid på under 24 timer.
    Google Analytics og Piwik
    Er analyseverktøy som brukes for å anonymt analysere bruken av ibok.no. Se punkt “Deling av data" for mer informasjon.
  3. Deling av data

    Mailgun

    Mailgun er databehandler for iBok og brukes for å kunne distribuere e-postmeldinger til brukere på ibok.no. Mailguns tjenestener er stasjonert i USA, slik at informasjon kan flyttes ut av Europa. Alle meldinger lagres av Mailgun i opptil 30 dager, hvor de lagres i fulltekst de tre første dagene. Dette brukes for å kunne identifisere og løse problemer med leveranse av e-poster, samt andre generelle feil. Denne informasjonen er kun tilgjengelig for autoriserte brukere av iBok. Du kan lese mer om hvordan Mailgun håndhever EU-reglementet på nettsiden deres: GDPR Compliance And EU Data Protection.

    Deling av informasjon

    Ved sending av e-poster legger vi bare med det mest nødvendige av data. Dette inkluderer e-post, meldingsteksten og, om tilgjengelig, navn. Navn gjør at vi kan gjøre meldingene mer personlige og gjør det også lettere for deg å skille ekte meldinger fra spam. Når du registrerer en bruker på ibok.no, lagres også e-post og eventuelt navn i egne e-postlister på Mailgun. Listene brukes når vi trenger å kontakte et større antall brukere. Du vil kun være på disse e-postlistene så lenge du har en bruker på ibok.no. Sletter du brukerkontoen din, vil du fjernes fra listene.

    Lagring av spamklager og ugyldige e-postadresser

    Om Mailgun ikke klarer å levere til en adresse, enten fordi den ikke finnes eller fordi du har markert meldingen som spam, vil Mailgun lagre e-postadressen sammen med en forklaring på ubestemt tid. Formålet med dette er for å unngå at vi forsøker å sende e-post til disse adressene igjen.

    Lagring av e-postsamtaler

    Høsten 2018 vil iBok legge inn støtte for et chattesystem etter ønske fra brukere, samt for å gi bedre stabilitet når kjøpere skal kontakte selgere. Meldinger mottas og sendes gjennom din egen e-postklient, men vil først gå via iBok og Mailguns tjenere.
    Chattesystemet fører til at alle samtaler mellom kjøpere og selgere lagres av iBok. For samtaler mellom registrerte brukere lagres meldingene på ubestemt tid, men fjernes etter 90 dager når en bruker sletter kontoen sin. For samtaler mellom en selger og en ikke-registrert kjøper vil meldingene lagres i 90 dager før de blir anonymisert.

  4. Nettstatistikk

    Google Analytics

    Google Analytics er iBoks primære analyseverktøy. Denne brukes til å se antallet brukere som besøker ibok.no til enhver tid, og hvilke sider de går inn på. Når du besøker nettsiden opprettes tre cookies _ga, _gat og _gid. Disse brukes av Google Analytics til å huske at du har besøkt siden og for å følge aktiviteten din gjennom nettsiden.

    All informasjon er anonymisert ved at vi fjerner deler av IP-adressen som sendes til Google Analytics, slik at den kun kan spores ned til nærmeste by eller tettsted. Denne informasjonen slettes 14 måneder etter siste registrerte aktivitet. Du kan lese mer om dette på Googles nettsider.

    Piwik

    Piwik er iBoks sekundære analyseverktøy. Piwik har samme formål som Google Analytics, men informasjon som samles inn gjennom Piwik lagres lokalt hos Studentmediene i Trondheim AS.

    All brukerdata i Piwik er anonymisert. IP-adressen brukes til å finne ut det geografiske området til en bruker ned til nærmeste by/tettsted.

    Do Not Track

    iBok respekterer Do Not Track funksjonaliteten i nettleseren din, ved at vi forhindrer analyseverktøyene fra å lastes inn.

    For informasjon om hvordan du kan slå på Do Not Track, henviser vi til brukermanualen for din spesifikke nettleser.

  5. Personopplysninger

    iBok vil aldri selge brukerinformasjon til tredjepartsleverandører uten ditt samtykke.

    Brukerdata

    For å tydeliggjøre hvorfor vi lagrer forskjellige typer brukerdata kategoriserer vi dem etter Nødvendig eller Valgfritt. Ingen av informasjonen vi lagrer om deg kan kategoriseres som sensitiv informasjon.

    Nødvendig
    Nødvendig er minimum informasjon vi trenger av deg som bruker for at ibok.no som en tjeneste skal fungere. Når du registrerer en bruker inkluderer dette e-post og passord.
    • E-post er nødvendig for å kunne muliggjøre kommunikasjon mellom to parter. E-posten er ikke synlig for andre brukere og blir kun gjort tilgjengelig når du oppretter kontakt med en annen bruker, eksempelvis for å kontakte en selger angående en bok.
    • Passord trenger vi for å kunne identifisere deg. Dette er kun nødvendig om du oppretter en bruker på ibok.no.
    Valgfritt
    Dette er informasjon som ibok.no ikke trenger for å fungere, men som kan betydelig forbedre opplevelsen din av tjenesten. Valgfri informasjon på ibok.no er navn, nummer og eventuelt studiested.

    Navn og telefonnummer vil ikke være synlig for andre brukere, med mindre du eksplisitt velger å synliggjøre det fra innstillinger. Studiested brukes som et alternativ for utsalgssted når du oppretter en annonse for en bok.

    Registrering gjennom tredjepartsstjenester

    Ved registrering gjennom tredjepartstjenester, som Facebook eller Feide, henter vi inn navn, e-post og eventuelt telefonnummer. Vi følger fortsatt prinsippene her om Nødvendig og Valgfri informasjon. Du kan derfor velge å endre eller fjerne denne informasjonen på innstillinger.

  6. Sletting av personopplysninger

    Du kan når som helst fjerne brukerdata som er kategorisert som Valgfritt. Om du ønsker å slette Nødvendig brukerdata, er du nødt til å slette hele brukeren din. Dette kan enkelt gjøres i instillinger.

    Hvor lenge lagres brukerdataen om meg?

    Om du velger å slette brukeren din vil all førstehåndsinformasjon (navn, e-post, telefonnummer, annonser) bli fjernet innen 4 dager. Meldingshistorikk vil fjernes eller anonymiseres etter 90 dager. Ved mistanke om svindel kan også førstehåndsinformasjon om brukeren din bli lagret i opptil 90 dager (les mer om dette på brukervilkår).

  7. Rettigheter

    Alle som spør har rett på grunnleggende informasjon om behandling av personopplysninger i en virksomhet etter personopplysningsloven § 18 første ledd. iBok har gitt denne informasjonen i denne erklæringen og vil henvise til den ved eventuelle forespørsler. Dersom du er registrert i et av iBoks systemer har du rett på innsyn i egne opplysninger. Du har også rett til å be om at uriktige, ufullstendige eller opplysninger iBok ikke har adgang til å behandle blir rettet, slettet eller supplert. Krav fra den registrerte skal besvares kostnadsfritt og senest innen 30 dager.